Verslaving

Wat je moet weten over afkicken om een duurzaam herstel te realiseren

Man in kleermakerszit mediteert en reflecteert over wat hij nodig had om duurzaam af te kicken.

Vaak ben je niet direct na dat ene pilletje of blowtje verslaafd. Het wordt een ander verhaal als alles steeds meer om dat ene middel draait. Maar zelfs als recreatief in obsessief is veranderd, is er een weg terug. Afkicken is dan een van de eerste obstakels waar je tegenaan loopt. Zie je daar zo tegenop dat stoppen geen optie lijkt? Lees dan vooral verder.

Als de nadelen de voordelen overschaduwen

Misschien waren drugs jarenlang beperkt tot het weekend, terwijl je nu iedere avond afsluit met een blowtje. Of je zegt tegen jezelf dat een klein lijntje je juist extra gefocust houdt op je werk, terwijl je onderbuik echt iets anders vertelt. En dat je na het weekend drie dagen nodig hebt om te herstellen omdat één pilletje allang niets meer doet, dat neem je voor lief.

Afkicken van drugs roept allerlei vragen op

Toch kan er een moment komen dat je wilt stoppen met drugs. De aanleiding kan heel abrupt zijn of een gevolg van de problemen die steeds groter worden doordat je je gebruik steeds minder in de hand hebt. Het kan heel lastig zijn om tot die beslissing te komen. Gebruiken kan bijvoorbeeld al jaren deel uitmaken van je leven. Ben je daarnaast afhankelijk, dan betekent het ook dat je eerst moet afkicken van de drugs. Word je er erg ziek van? Kun je het op eigen houtje? Het zijn maar een paar vragen die in je kunnen opkomen als je met het idee speelt om van je verslaving af te komen.

Onthoudingsverschijnselen tijdens het afkicken van drugs

De afkickverschijnselen zijn onder andere afhankelijk van het type drug en of er sprake is van zowel lichamelijke als geestelijke afhankelijkheid. Globaal kan er sprake zijn van depressieve en sombere gevoelens en een verstoord slaapritme, maar ook van epileptische aanvallen, hallucinaties en/of andere psychotische verschijnselen.

Dit is waarom afkicken van coke lastig kan zijn

Binnen de categorie drugs neemt cocaïne een aparte plek in. Lichamelijk treedt er geen gewenning op, maar dit middel leidt des te sneller tot geestelijke afhankelijkheid. Na een langere periode van gebruik van dit middel werkt het beloningssysteem in je hersenen minder goed. Daardoor moet je steeds meer gebruiken voor hetzelfde effect. Bovendien is er een groot verschil tussen het fijne gevoel direct na gebruik en het lege en depressieve gevoel zodra de drug is uitgewerkt. Op die manier kom je al snel binnen het bereik van een cocaïneverslaving.

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Geen lange wachtlijsten
  • Thuis blijven wonen
  • Gewoon blijven werken
  • Behandeling op maat
  • Oog voor onderliggende problematiek
  • Focus op duurzaam herstel

Afkicken per verslaving

Deze afkickverschijnselen kun je verwachten van coke

De ontwenningsverschijnselen als je stopt met cocaïnegebruik kunnen heftig zijn. Zo kun je last krijgen van stemmingswisselingen, depressiviteit of angsten. Vaak loop je ook een verhoogd risico om andere verslavingen te ontwikkelen waarmee je deze verslaving compenseert.

Wanneer heb je hulp nodig bij het afkicken van alcohol?

Doordat alcohol sociaal geaccepteerd is, zou je bijna vergeten dat je ook hier verslaafd aan kunt raken en dat de ontwenningsverschijnselen heftig kunnen zijn. Zo kan stoppen met alcohol drinken onder andere overmatig transpireren, misselijkheid, spierkramp, angsten of slaapproblemen veroorzaken.
Wanneer je bovendien langere tijd zwaar drinkt en zowel geestelijk als lichamelijk een alcoholverslaving hebt ontwikkeld, kan de ontwenningsperiode gepaard gaan met ernstige bijwerkingen. Denk aan delirium tremens of epileptische aanvallen. Het kan dan raadzaam zijn dat je de detoxificatie onder medische begeleiding doet. Twijfel je of je zelf kunt stoppen of dat je daarbij hulp nodig hebt? Neem dan contact op met het team van CACN.

Afkicken op de ‘cold turkey’ manier

Er zijn mensen die ‘cold turkey’ afkicken: van de ene op de andere dag stoppen ze met het middel, of dat nu om alcohol, drugs of iets anders gaat. Anderen proberen hun gebruik geleidelijk af te bouwen. Welke manier voor jou het beste werkt, is van een aantal factoren afhankelijk. Zo heeft de duur van je verslaving er invloed op, de intensiteit waarmee je gebruikt en uiteraard het middel.

Maar hoe weet je nou of je in één keer kan stoppen of beter rustig afbouwt?

In sommige gevallen is het niet verstandig om van de ene op de andere dag abrupt te stoppen, zoals je hierboven las over een langdurige alcoholverslaving. Ook bij bepaalde medicijnen als oxycodon is het soms beter om geleidelijk af te bouwen. Is er sprake van lichamelijke gewenning, dan houdt dat in dat je lichaam zich aangepast heeft aan het gebruik van een bepaald middel. Als het dat ineens niet meer binnenkrijgt, kan het zeer heftig reageren. Wil je weten welke methode het meest verantwoord is voor jou en wil je daar hulp bij? Neem dan contact met ons op.

Heeft afkick-medicatie zin?

In een aantal gevallen kan het verlichting geven als de ontwenningsperiode ondersteund wordt door afkickmedicatie. In dat geval is er altijd begeleiding nodig van een (verslavings)arts. De medicijnen kunnen zeer ernstige ontwenningsverschijnselen voorkomen. Doordat ze op hun beurt ook allerlei bijwerkingen hebben en zeker niet samen met het verslavende middel genomen mogen worden, is het noodzakelijk dat deze methode alleen wordt toegepast onder toeziend oog van een arts.

De voordelen van afkicken in het buitenland

CACN Verslavingszorg probeert je behandeling te integreren in je dagelijkse leven door middel van ambulante dagbehandeling. Toch kan het in jouw situatie lastig zijn om thuis te stoppen met drugs, waardoor opname in een kliniek verstandig is. Het voordeel is dat je dan 24 uur per dag, 7 dagen per week onder intensieve begeleiding staat van een gespecialiseerd team. 

Biedt een interne behandeling in jouw geval een betere kans op herstel, dan bieden we je ook de mogelijkheid om die te ondergaan in een afkickkliniek in Zuid-Afrika. Je komt dan volledig los van je omgeving. De mensen en situaties die kunnen leiden tot een terugval zijn dan even volledig uit beeld tijdens die eerste, vaak gevoelige periode.

Ik wil advies

Wij zijn er ook voor vragen over je gebruik of gedrag.

Wij bieden je hulp bij de ontwenning en daarna

Hopelijk heb je nu voldoende informatie verzameld om voor jezelf een goed afgewogen besluit te maken. Wil je meer weten over de verschillende afkickverschijnselen bij een specifiek middel of zie je een naaste ten onder gaan aan een verslaving en weet je niet meer wat je verder nog kunt doen om diegene te helpen? Neem dan contact op met CACN. Ons team van verslavingsdeskundigen en medisch specialisten staat voor je klaar.

Wij nemen de tijd om naar jou te luisteren. Daaruit kan blijken dat er andere problemen meespelen waardoor je – bewust of onbewust – blijft gebruiken. Je hebt bijvoorbeeld een lastige jeugd gehad of je kampt met een niet verwerkte gebeurtenis. Door rekening te houden met jouw achtergrond kunnen we een behandelplan opstellen dat aansluit bij jouw als persoon. Op die manier kun jij aan een toekomst werken waarin je hersteld bent én blijft.

Hulp nodig? Vul je contactgegevens in.