Heb je een gokprobleem overwonnen, dan blijft de kans op een terugval met gokken bestaan. Tijdens je behandeling van een gokverslaving ben je volledig gefocust op je herstel. Maar wanneer je de draad van je gewone leven weer oppakt, loop je soms tegen oude triggers aan. CACN helpt je om deze tijdig te herkennen en er anders mee om te gaan.
Terugval gokken
Wij zijn een erkende GGZ-instelling met WTZa-vergunning
Terugval op tijd zien aankomen
Het is belangrijk te beseffen dat een terugval voor iedereen anders is: voor sommigen is het een eenmalige uitglijder, terwijl het voor anderen de aanleiding is om zich opnieuw in het gokken te verliezen. Er zijn een aantal symptomen die erop kunnen wijzen dat het de verkeerde kant opgaat. Deze kunnen zich uiten als fysieke en mentale klachten die op afkickverschijnselen kunnen lijken. Soms merk je het ook aan het gedrag.
Kenmerken van een terugval
- toename van gespannenheid of angst
- verhoogde hartslag of bloeddruk
- vermoeidheid of slaapproblemen
- wantrouwen
- depressieve gevoelens
- angst
- woede
- verlies van interesse in andere activiteiten
- jezelf willen testen door jezelf bewust bloot te stellen aan triggers
- milder over gokken denken omdat gokgerelateerde problemen zijn opgelost
- sterk verlangen naar gokken
- een mijlpaal in je herstel willen vieren met een gokje
- romantiseren of goedpraten van het gokken
- eenzaamheid
Denk jij steeds vaker aan gokken, bel ons dan op 040-303 2626 of vul je contactgegevens online in. Het kan fijn zijn om je hart te luchten. Samen bekijken we vervolgens hoe we je verder kunnen ondersteunen.
Een sterk verslavingsgeheugen
Wanneer je een tijdlang structureel gegokt hebt, slaat je geheugen sterke herinneringen op aan het fijne gevoel dat ermee gepaard gaat. Kom je in situaties die je aan het gokken doen denken, dan kan je een sterke neiging voelen om weer te beginnen.
Daarnaast kun je last hebben van onderliggende problemen. Denk aan persoonlijkheidsstoornissen, trauma, recentere gebeurtenissen, zoals een scheiding, ontslag of de dood van een naaste. Ook problemen die zijn voortgekomen uit het gokken, zoals eenzaamheid of geldproblemen, kunnen ervoor zorgen dat het gokken weer aanlokkelijk wordt. Door deze aan te pakken, vergroot je de kans op een duurzaam herstel.
Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Geen lange wachtlijsten
- Thuis blijven wonen
- Gewoon blijven werken
- Behandeling op maat
- Oog voor onderliggende problematiek
- Focus op duurzaam herstel
Informatie gokverslaving
Omgaan met triggers
Er zijn verschillende manieren om situaties te voorkomen die tot een terugval kunnen leiden. We noemen er een aantal:
- ga iets doen wat je afleidt en ontspanning biedt
- vermijd plekken en mensen die je kunnen verleiden om te gokken
- ontzeg jezelf de toegang tot casino’s, speelhallen en goksites via Cruks
- vertel anderen over je zorgen, zodat ze er rekening mee kunnen houden
Desondanks kan het lastig zijn om niet weer toe te geven aan het gokken. De gevolgen kunnen ingrijpend zijn. Blijf daarom niet te lang rondlopen als je een steeds sterkere aandrang voelt om weer te gaan spelen. Neem direct contact met ons op zodat we je hulp kunnen bieden om het gokken te laten.
Ook voor jou als naaste
Als naaste kun je het ook moeilijk hebben als je partner, familie of vriend een terugval heeft. Een gokverslaving heeft op de omgeving vaak een forse impact. Denk maar aan de uitspraak ‘een verslaving heb je nooit alleen’. Als iemand vervolgens een terugval doormaakt, doet dit vaak ook iets met jou. Wil je hierover praten? Of maak jij je zorgen en zoek je advies? Bel ons dan op 040-303 2626.
Passende nazorg
Nazorg maakt deel uit van het programma van onze afkickkliniek voor gokken. Zeker bij een gokverslaving kun je problemen hebben op het gebied van wonen, werk of financiën. In het nazorgtraject kunnen we je in contact brengen met instanties die jou hierin kunnen begeleiden. Deze zaken op orde brengen kan je helpen een terugval te voorkomen.
Terugvalpreventie binnen onze behandeling
Daarnaast is stoppen met gokken veel meer dan alleen afkicken en een periode van onthouding. Tenslotte begint het eigenlijk pas echt zodra jij jouw behandeling van je gokverslaving bij ons hebt afgerond. Daarom is terugvalpreventie een belangrijk onderdeel van de behandeling. Je leert hoe je een mogelijke terugval herkent en wat je kunt doen als het toch gebeurt. Heb je vragen of maak jij je zorgen over een terugval met gokken? Neem dan vandaag nog contact met ons op, zodat we samen naar een oplossing kunnen zoeken.